
Napij się kapusty!
Sok z kapusty
Sok z kapusty jest znany ze swojej zdolności do leczenia wrzodów trawiennych . Sok ten jest bogaty w witaminy K, C, B6, błonnik , mangan, kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega 3, wapń, składniki odżywcze i antyoksydanty, i zawiera bardzo mało kalorii.
Kapusta jest bardzo dobra dla Ciebie. Ostatnie badania pokazują, że ludzie, którzy jedzą dużo kapusty mają znacząco niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, płuc, raka piersi i raka prostaty. Nawet w porównaniu do innych osób, które jedzą dużo warzyw.
Czerwona kapusta ma jeszcze więcej składników odżywczych i chroni przed chorobą Alzheimera (Food Science and Technology ) .
Wyciskanie soku z kapusty to wspaniały sposób, aby uzyskać to co najlepsze z kapusty. Kiedy gotujesz kapustę, zabijasz specjalny enzym myrozynazy, który sprawia, że kapusta ma takie właściwości uzdrawiające.
Picie na początku czystego soku z kapusty może być trudne. Ale można go mieszać z sokiem z marchwi. I z czasem zwiększać ilość kapusty.
Możesz także spróbować soków z innych warzyw z rodziny rodziny kapustowatych takich jak brokuły, jarmuż lub inne.