
Przeziębienie to nieprzyjemny stan, który potrafi nie tylko pokrzyżować nam plany, ale też wpływa na samopoczucie i powoduje ogólne rozbicie. Aby skutecznie wspomagać swoje zdrowie oraz odporność, a w przypadku wystąpienia przeziębienia wesprzeć stosowaną kurację, warto pić sok na przeziębienie z wyciskarki. Urządzenia te są niezwykle pomocne i dzięki nim codzienna, świeża porcja witamin i minerałów możliwa jest do uzyskania zaledwie w kilka chwil. Jaki sok na przeziębienie będzie idealny?
Dlaczego sok na przeziębienie z wyciskarki będzie najlepszy?
Niektórzy zastanawiają się, po co mieliby sami przygotowywać sok na przeziębienie, skoro obecnie w sklepach można znaleźć ogromny wybór różnych napojów, w tym soków. Często kolorowe etykiety zachęcają do zakupu produktu, obiecując jego pełnowartościowość i naturalne pochodzenie. Okazuje się jednak, że wiele z nich zawiera ogromne ilości cukru i różnych dodatków poprawiających smak, a właściwych owoców jest w nich niewiele.
Sok na przeziębienie z wyciskarki to gwarancja jakości i pewny skład, który zależy wyłącznie od nas. Zaopatrując się w dowolne owoce i warzywa, otrzymujemy naturalny sok nie tylko zdrowy i pełnowartościowy, ale też o wiele intensywniejszy i smaczniejszy niż gotowe produkty. Zastosowanie wyciskarki umożliwia też stworzenie dowolnej kompozycji smakowej, ściśle dopasowanej do indywidualnych preferencji.
Jaki sok na przeziębienie będzie najlepszy?
Chociaż wszystkie owoce i warzywa wykazują korzystne dla zdrowia właściwości, część z nich jest wręcz idealna, jeśli chodzi o sok na przeziębienie. Cennymi dodatkami będą również inne produkty — jak np. kurkuma, które dostarczą dodatkowego uodpornienia i jednocześnie podkreślą smak soków.
Komponując sok na przeziębienie z wyciskarki, warto użyć cytrusów, a w szczególności cytryny, natka pietruszki, papryka. To naturalna skarbnica witaminy C, która wspomoże odporność, ale ułatwi też proces leczenia przeziębienia. Silne działanie antyzapalne wykazuje także kurkuma, czosnek, imbir i miód, który jednocześnie łagodzi podrażnienia, działa wykrztuśnie i przeciwbakteryjnie.
Sok na przeziębienie z wyciskarki – propozycje
Odpowiadając na pytanie, jak sok na przeziębienie zrobić, używając wyciskarki, w pierwszych etapach przeziębienia można zrobić shota: 1 cytryna, 1 pomarańcz i ok. 2-3 cm imbiru. Pijemy jednym duszkiem 🙂
Świetną alternatywą smakową będzie również połączenie:
-jednej pomarańczy,
-cytryny,
-gruszki,
- marchewki,
-imbiru.
Imbir ma właściwości przeciwzapalne, a w kompozycji z gruszką działa wykrztuśnie.
Ciekawy smakowo sok na przeziębienie z wyciskarki można zrobić z:
-½ ananasa,
- ½ cytryny,
-2 gałązki selera naciowego.
Ananas świetnie regeneruje organizm dzięki zawartości elektrolitów, witaminy C, kwasu foliowego, manganu, żelaza, miedzi. Enzym bromelaina zmniejsza obrzęki, łagodzi stany zapalne, wspomaga procesy trawienia. Jeśli codziennie będziemy dostarczać organizmowi odpowiednich witamin, mikro- oraz makro składników nasz układ odpornościowy będzie działał jak należy! Odporność to urozmaicona dieta bogata w świeże warzywa i owoce, ruch, odpowiednia ilość snu i unikanie stresu. Codziennie małymi krokami możemy budować swoją odporność. Soki na przeziębienie z wyciskarki dobrze jest też stosować na co dzień, jako wsparcie procesów odpornościowych organizmu.
Ciekawą kompozycją soku może być:
- 3-4 łodygi selera naciowego,
-jabłko,
-cytryna (do smaku)
-garść szpinaku.
Sok z selera zawiera fitoskładniki, które wpływają na ściany tętnic, zwiększając przepływ krwi. Wpływa to na zmniejszenia ciśnienia krwi, zmniejsza stres oksydacyjny komórek oraz wpływa na eliminowanie stanów zapalnych. W takim soku znajdziemy także kwas foliowy, wit. B5, wapń, sód, fosfor, flawonoidy, apigeninę i luteolinę (antyutleniacze).
Coś z burakiem: ¼ buraka, papryka, natka pietruszki, cytryna (do smaku) , jabłko -ten czerwony sok to bomba witaminy C. Betaniny z buraka odpowiadają nie tylko za czerwony kolor, ale są także silnymi antyoksydantami, stąd ich działanie przeciw infekcyjne. Ten sok poprawia dodatkowo sprawność fizyczną, super przy i po terapii antybiotykowej. Papryka i natka pietruszki jest bogata w witaminę C — jest w niej więcej witaminy niż w cytrynie. Dodatkowo w papryce mamy krzem , który odpowiada za wchłanianie przez organizm około 60 innych minerałów. Witamina C transportuje żelazo do krwi, poprawiając w ten sposób badania laboratoryjne, samopoczucie i poziom energii. Natka pietruszki oprócz źródła witaminy C, świetnie pomaga leczyć niedokrwistość, gdyż zawiera także żelazo i kwas foliowy. Garść natki pietruszki w soku pokrywa dzienną porcję zapotrzebowania organizmu na prowitaminę A.
Pijąc soki wyciskane na wyciskarce w naturalny sposób budujemy naszą odporność, poprawiamy nasze samopoczucie i jesteśmy po prostu zdrowsi 🙂