Opinie o Nas
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Produkt dnia
Kuvings B6000 srebrna plus Dodatkowe sitka
Kuvings B6000 srebrna plus Dodatkowe sitka
2 189,00 zł 1 990,00 zł
szt.
Dolacz do nas na Facebooku
Producenci
Soki i ich właściwości 0

Soki, które uzyskujemy z owoców i warzyw są jednym z głównych elementów zdrowej diety.

Zawierają w swoim składzie wiele witamin i składników mineralnych.

Należy tylko pamiętać,że podgrzewanie i obróbka chemiczna negatywnie wpływa na ich wartość odżywczą. Niszczone są wówczas witaminy , mikro- i makroelementy.

Struktura zawartej w nich wody również ulega zmianie.

Najzdrowsze to te, które otrzymujemy wyciskając, gdyż wszystkie najbardziej wartościowe składniki są zachowane nawet do 4 godzin w przypadku soków owocowych, a do 10 - w przypadku soków warzywnych.

Świeżo wyciskane soki to bardzo dobra droga by dostarczyć organizmowi budulca w wystarczającej ilości.

Są one również ekspresowym transportem dla witamin, minerałów i żywych enzymów. W ciągu 15minut są obecne w naszym organizmie.

Organizm używa zawartych w sokach cennych substancji jako budulca dla odtworzenia nowych zdrowych komórek.

Świeże soki pozwalają dostarczyć organizmowi większej różnorodności warzyw , owoców, ziół, traw i kiełków.

Ponadto bardzo dobrze alkalizują organizm. To ważne dla każdego w szczególności dla osób tradycyjnie spożywających pieczywo,nabiał, mięso, cukier i podobne pokarmy zakwaszające, palący tryb życia, biorących leki lub żyjących w stresie.

Świeże soki wzmacniają system odpornościowy i wspaniale oczyszczają organizm.

Przyjrzyjmy się jaki wpływ na nasze zdrowie mają  niektóre z popularniejszych soków:

sok jabłkowy:

  • obniża poziom cholesterolu
  • pozytywnie wpływa na trawienie i prace jelit
  • obecna  acetylocholina wpływa na utrzymanie dobrej kondycji umysłu
  • zapobiega demencji starczej


sok pomarańczowy:

  • obecna w nim hesperydyna pozytywnie wpływa na napięcie ścian naczyń żylnych i zapobiega kamicy nerkowej
  • obecne są substancje przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  • pomocny w terapii leczenia chorób nowotworowych przez obecność substancji blokujących pierwszą fazę podziału komórek nowotworowych

sok z winogron:

  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi zmniejsza odporność na insulinę przez co zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy
  • obecne flawonidy, a także wit. C i A to naturalne przeciwutleniacze „wymiatające” z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych
  • jako nieliczne owoce ,winogrona zawierają jod- niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

sok z wiśni:

  • Skarbnica minerałów i witamin. Zawierają witaminę A i C, melatoninę, antocyjany i bioflawoidy.
  • Pomagają zwalczać różne postacie nowotworów.
  • Pomagają zmniejszyć ból, szczególnie ból głowy, poprawiają funkcjonowanie pamięci oraz zmniejszają ryzyko zawału serca.

sok z granatów:

  • pomaga w chorobach naczyń i miażdżycy
  • przywraca witalność i zwiększa wydolność organizmu

  • przeciwdziała infekcjom wirusowym i bakteryjnym

  • zwiększa odporność organizmu

  • reguluje poziom cholesterolu

  • opóźnia proces budowy tkanki tłuszczowej

  • wspomaga leczenie procesów zapalnych

  • pomaga w chorobach nowotworowych (np. płuc, okrężnicy, skóry, piersi)

  • leczy schorzenia prostaty

sok z gruszek: 

  • łagodnie obniża ciśnienie i uszczelnia naczynia włosowate
  • ze względu na obecność boru ma dobry wpływ na działanie mózgu, koncentrację a przez związek tego pierwiastka z transportem wapnia zalecany jest osobom narażonym na osteoporozę
  • obecność jodu pozytywnie wpływa na prace tarczycy

sok z ananasa:

  • ananasy posiadają właściwości wspomagające trawienie,
  • rozpuszczające zatory naczyń krwionośnych,
  • zapobiegające osteoporozie i złamaniom kości – dzięki zawartości manganu, który posiada właściwości detoksydacyjne i sprzyja produkcji energii przez organizm.
  • ananasy mają działanie bakteriobójcze,przeciwwirusowe, a także łagodnie etrogenne.
  • ponadto są znakomitym źródłem składników mineralnych, potasu, chloru, sodu, fosforu, siarki, wapnia, żelaza oraz jodu.
  • ananasy są również znakomitym źródłem witaminy oraz witamin z grupy B.

sok marchewkowy:

  • obecność karotenu , który jest prowitaminą dla wit. A sprawia,że pozytywnie wpływa na wzrok
  • reguluje metabolizm
  • pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego
  • w najlepszy sposób wpływa na proces trawienia, poprawia pracę wątroby, woreczka żółciowego, nerek, jak również dostarcza żelazo
  • polecany kobietom w ciąży i karmiącym, ponieważ zdecydowanie poprawia jakość mleka
  • pozytywny wpływ na kolor skóry, stan zębów i włosów

 

sok z buraków:

  • chroni mózg przed demencja
  • obniża ciśnienie
  • poprawia zdolność do długotrwałego wysiłku
  • sok obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi,
  • poprawia odporność,
  • zapobiega zakwaszeniu organizmu
  • jest świetny dla kobiet w ciąży,
  • może być stosowany jako napój energetyzujący, bo zwiększa wytrzymałość człowieka
  • przeciwdziała stresowi, depresji, zmniejsza napięcie nerwowe,
  • wzmacnia koncentrację, refleks, pamięć.

 

sok z brokułów:

  • zawierają duże ilości fosforu, wapnia, żelaza i chromu.
  • Odkryto również, że zawierają sulforafan. Jest to związek fitochemiczny, dzięki któremu rośliny te wspomagają profilaktykę antynowotworową.

 

sok z pomidorów:

  •  wypicie dwóch szklanek soku pomidorowego dziennie może zapobiec osteoporozie
  • likopen – przeciwutleniacz zmniejszający ryzyko raka prostaty u mężczyzn oraz chroniący układ krwionośny
  • obecna w soku wit.A zapewnia prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci
  • likopeny mogą mieć dwukrotnie silniejsze działanie antyrakowe niż beta–karoten. Zawierają także pewną ilość żelaza, dobrze przyswajalnego przez organizm w obecności witaminy C, które zapobiega anemii i zmęczeniu.



sok z ogórka:

  • Ogórki są silnie moczopędne. Pomagają w usuwaniu kwasu moczowego z organizmu.
  • Są cennym lekiem na artretyzm, skazę moczanową a także reumatyzm.
  • Ogórki pomagają również w schorzeniach skóry, włosów, dzięki wysokiej zawartości krzemu i siarki, a także silnym właściwościom moczopędnym. Są przydatne w regulowaniu ciśnienia krwi.

sok ze szpinaku:

  • Szpinak zawiera duże ilości żelaza, chlorofilu, potasu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego, witamin C, E, beta-karotenu oraz przeciwutleniacza glutationu.
  • Uważany za wroga nowotworów. Jest bogaty w błonnik, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu.
  • Szpinak dostarcza również oktakosanol, składnik odżywczy zwiększający energię i wytrzymałość organizmu.

sok z trawy pszenicznej:

  • Trawa pszeniczna jest superpożywnym koncentratem, który zawiera 25% białka, więcej niż posiadają je mięso i ryby.
  • Jest również bogata w chlorofil, który nazywany jest „krwią roślin”, ponieważ posiada podobną strukturę co hemoglobina, która wspomaga oczyszczanie i odtruwanie organizmu (zwłaszcza wątroby, płuc i okrężnicy).
  • Ponadto przeciwdziała namnażaniu się w organizmie szkodliwych bakterii.
  • Sok z niej może być stosowany leczniczo zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie.
  • Trawa pszeniczna pomaga chronić organizm przed szkodliwym działaniem promieni rentgena przy radioterapii oraz zanieczyszczeniami powietrza.
  • Jest ona bogata w tlen, podobnie jak wszystkie rośliny, które zawierają chlorofil, a jak wiadomo mózg i wszystkie tkanki ludzkiego ciała funkcjonują optymalnie w warunkach wysokiego ultenienia.

Poznaj składniki zdrowych soków, które możesz wyciskać samodzielnie.

  • Owoce: jabłka, gruszki, czarne porzeczki, pomarańcze, cytryny, grejpfruty, maliny, jeżyny, nektarynki, brzoskwinie, truskawki, kiwi, ananasy, winogrona, limonki, śliwki, wiśnie, arbuzy, jagody, gujawy, mango, owoc passiflory, awokado.

  • Warzywa: marchew, buraki, pomidory, szpinak, seler naciowy, brokuły, kapusta czerwona i włoska, ogórek, fasola szparagowa, kalafior, sałata kalafiora, rzodkiewki, papryki (w różnych kolorach), koper, czosnek, rzepa.

  • Zioła: liście aloesu, babka, bazylia, mięta, bluszczyk kurdybanek , czeremcha, dziurawiec, iglica pospolita, jarzębina, lepiężnik różowy, lubczyk, łopian, mniszek lekarski, nostrzyk żółty, olcha, pierwiosnek, podbiał, pokrzywa, przywrotnik, rdest ostrogorzki, serdecznik pospolity, tarczyca pospolita, tasznik.

 

Wyciskane soki to świetny sposób na dostarczenie organizmowi potrzebnych mu składników Są zdrowe, smaczne i  proste w przygotowaniu .Świeżo wyciskane czy przecierane nie zawierają barwników, czy konserwantów Aby w pełni wykorzystać  wartości odżywcze owoców i odkryć i bogaty smak, sok należy zrobić samemu. Nie jest to zbyt męczące, ani nie kosztuje wiele. Wystarczy odrobina chęci a rezultat wielokrotnie przewyższa wysiłek.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl