
Najczęściej zadawane pytania....
Mam już sokowirówkę – czy wyciskarka to nie to samo?
Jaka jest zasadnicza różnica pomiędzy sokowirówką a wyciskarką?
- Krótko odpowiadając na to pytanie to można powiedzieć, że pomiędzy jednym a drugim urządzanie to wielka przepaść technologiczna.
Sokowirówki pracują na bardzo dużych obrotach, głównym elementem wydobywającym sok z owoców jest tarcza ścierna, miazga niewyciśniętego soku wpada na sito na wskutek działania siły odśrodkowej. Na tym etapie możemy powiedzieć o dwóch mechanizmach:
-Wirowanie w bardzo wysokich obrotach (od 8 do 18 tysięcy obrotów na minutę) oraz efekt bardzo mocnego napowietrzenia a więc utlenienia witaminy C ( ten proces nazywa się procesem oksydacji)
- ścieranie owoców tarką metalową ( wypadkową tego tarcia jest temperatura i jest ona powyżej 42 stopni Celsjusza) – jest to wystarczająca temperatura aby zniszczyć i przepalić enzymy.
Enzymy inaczej są nazywane pierwiastkiem życia, gdyż występują tylko w surowych roślinach, ich zasadniczą rolą jest przyspieszanie procesów trawiennych w naszym organizmie.
Sok z wyciskraki jest sokiem z miąższem- a więc błonnikiem, którego rolą w naszej diecie jest poprawa pracy jelit.
Możliwości przygotowania na wyciskarce różnorodnych składników (np. szpinak, brokuł, cukinia, mięta, jabłko) w jednym soku to świetny sposób urozmaicania naszej diety, ale przede wszystkim danie sobie szansy dostarczenia różnorodnych składników mineralnych.
Sok z wyciskarki |
Sok z sokowirówki |
Posiada miąższ ( błonnik) |
Śladowe ilości błonnika |
Zachowane enzymy |
Enzymy – przepalone w wyniku tarcia |
5 krotnie więcej witaminy C |
Proces utlenienia – zniszczona witamina C |
2 razy więcej soku niż z sokowirówki (duża wydajność) |
Mała wydajność |
Różnorodność składników = różnorodność minerałów |
Duże ograniczenia zastosowania |
Bogactwo przeciwutleniaczy – poprzez zastosowanie różnorodnych składników |
Ograniczenia zastosowań= mało przeciwutleniaczy |
Jak wygląda sprawa z czyszczeniem wyciskarki?
Najlepiej zilustruje to krótki film instruktarzowy.
W ciągu dnia wystarczy, że wlejemy do urządzenia 2 szklanki wody i włączymy urządzenie. Proces krótkiego przepłukania jest bardzo komfortowy. Dopiero na koniec dnia myjemy całość, ale to jest fajne, że nie musimy tego robić za każdym razem.
Jak wygląda sprawa serwisu
Wyciskarki posiadają gwarancję 120 miesięcy, tj, 10 lat na całość urządzenia. Jedyną częścią zużywalną są uszczelki silikonowe – wymieniamy je raz na 3-4 lata. Koszt wszystkich uszczelek to na dzień dzisiejszy ok. 20 zł.
Serwis urządzeń odbywa się w systemie door to door : od drzwi klienta do drzwi firmy serwisującej.
To komfort dla użytkowników i duża wygoda.
W przypadku jakiejkolwiek awarii czy usterki dzwonimy na nr telefonu podany w karcie gwarancyjnej i serwis uzgadnia termin odebrania urządzenia od Państwa z domu za pośrednictwem firmy kurierskiej.
Przez pierwsze 12 miesięcy serwis opłaca kuriera w całości, w kolejnych 9 latach – po stronie użytkownika jest koszt wysyłki części do serwisu a po stronie serwisu jest koszt zwrotu urządzenia do klienta.
Po naprawie sprzęt jest zwracany tą samą drogą.
Serwis jest gwarancyjny i pogwarancyjny na wszystkie części. Także wszystkie elementy urządzenia można zamówić telefonicznie lub e-mailowo.
Czy raty są rzeczywiście 0 %?
W kalkulatorze kredytowym mamy do wyboru:
1) Pierwsza rata za cztery miesiące – kredyt oprocentowany
2) Raty Internet – kredyt oprocentowany
3) 3 x 0 – kredyt bez odsetek, bez prowizji i bez ubezpieczenia.
Formuła 3 x 0 umożliwia rozłożenie rat od 2 do 10 rat bez odsetek. Jeżeli chcemy możemy zadeklarować częściową wpłatę własną- wówczas otrzymamy niższą ratę, ale nie jest to konieczne.
Czym różnią się modele Kuvingsa B6000 i C9500?