
Mleko migdałowe z wyciskarki
Masz ochotę na pyszne i zdrowe mleko miglałowe?
Oto Przepis:
Jak zrobić mleko migdałowe w wyciskarce?
- Około 100g suchych migdałów - należy je namoczyć przez 3 godziny - najlepiej całą noc.
- ok 1 litr świeżej wody - waszej ulubionej.
Z tych składników otrzymamy ok. 1 litr mleka.
W mleku kupionym w sklepie jest tylko około 20 gram migdałów plus różne zagęstniki i stabilizatory które mają dać nam wrażenie że pijemy coś wartościowego.
Zachęcam do zrobienia własnego mleka migdałowego. Z użyciem wyciskarki jest to bardzo proste i szybkie.
Obejrzyj film poniżej !!!
W filmie do zrobienia mleka migdałowego użyto wyciskarki Kuvings B6000.
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe z wyciskarki przygotowane samodzielnie w domu to gwarancja tego, że spożywamy wartościowy produkt. Domowe napoje roślinne są idealną alternatywą dla tych sklepowych, ponieważ nie zawierają konserwantów, zagęstników, ani stabilizatorów. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a potrzebujemy do tego wyłącznie migdałów, wody oraz wyciskarki Kuvings. Dowiedz się, jak zrobić mleko migdałowe w domu.
Jak zrobić mleko migdałowe? Przepis
Żeby przygotować około litr mleka, przyszykuj 100 gramów migdałów oraz litr wody – najlepiej źródlanej, jednak można wykorzystać również mineralną czy filtrowaną. Migdały należy zalać wodą w naczyniu i pozostawić na całą noc. Minimalny czas namaczania to trzy godziny. Podczas przygotowywania przepisu, my korzystaliśmy z wyciskarki Kuvings EVO820 Plus, ale mleko migdałowe zrobisz z pomocą każdej wyciskarki Kuvings.
Pierwszym krokiem, jaki należy wykonać, aby przygotować mleko roślinne z wyciskarki, to namoczone przez całą noc migdały wrzucamy do wyciskarki. Dokładamy je stopniowo, jednocześnie obserwując, jak powstaje na początku mleko o dość gęstej konsystencji, a wiórki migdałowe są oddzielane i wychodzą do pojemnika na pulpę — te wiórki można później jeszcze wykorzystać, na przykład jako dodatek do jogurtu. Kiedy skończymy wrzucać migdały, dolewamy wodę — wg uznania 500- 1000 ml. Wlewana woda płucze nam wyciskarkę i rozrzedza mleko migdałowe. Smak tak uzyskanego mleka jest trochę surowy, ja dodaję 1- 2 łyżki miodu. Zalety wyboru mleka migdałowego
Domowe mleko migdałowe ma tę zaletę, że można je dowolnie podgrzewać i nie wpłynie to negatywnie na jego właściwości. Znaczy to tyle, że możesz wykorzystywać je do owsianek, naleśników, wypieków i wszystkich innych zastosowań, w których sięgnąłbyś po zwykłe mleko. Wśród innych zalet tego roślinnego napoju wymienia się to, że:
- psuje się on znacznie wolniej, niż mleko krowie, które znajdziesz w sklepach,
- jest uniwersalny i ma bardzo szeroką gamę zastosowań,
- jest zdrowy, wegański, przyjazny środowisku, pozwala zadbać o zdrową dietę,
- można z niego stworzyć jogurty, kefiry i inne produkty na ogół kojarzone z nabiałem.
Mleko migdałowe jest wręcz idealnym zamiennikiem tradycyjnego mleka, gdy nie tolerujesz laktozy, po prostu go nie lubisz lub szukasz zdrowszych alternatyw.
Mleko migdałowe — właściwości
Żeby produkt dostarczał jak najwięcej cennych witamin i mikroelementów rekomendujemy do jego przygotowania wybór całych migdałów, wraz ze skórką. Wyciskarka doskonale poradzi sobie z usunięciem niepotrzebnych składników, a my skorzystamy z tego pod względem zdrowotnym.
W migdałach blanszowanych (czyli bez skórki) najczęściej znajduje się odrobinę mniej przeciwutleniaczy. Poza tym są one odrobinę droższe. Mleko migdałowe dostarczy Ci witaminy B2, B12, D i E. Ma nawet o połowę mniej kalorii, niż mleko krowie i nie powoduje gwałtownych wyrzutów insuliny. Zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe, argininę i histydynę. To wręcz doskonały wybór, jeżeli chcesz sprawić, by Twoja dieta była zdrowsza!
AsiaG
czy uda się w wyciskarce bez możliwości zamknięcia kranika?
LidiaB
Jakie sitko zastosować?