
Soki z natki pietruszki i kolendry.
Świeże zioła wydają się być nieco niedocenianą częścią naszej codziennej kuchni. Owszem, używamy ich od czasu do czasu, ale traktujemy je raczej jako niewielki dodatek do potraw. To duży błąd, ponieważ świeże zioła mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Bardzo cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest codzienne spożywanie zielonej pietruszki i kolendry. Oba te zioła zawierają ogromne ilości witaminy C, dzięki czemu mają silne właściwości wzmacniające organizm. Wpływają także korzystnie na pracę układu pokarmowego. Zielona pietruszka, poza witaminą C, zawiera także witaminy: A, PP, K i z grupy B. Wzmacnia i wyostrza wzrok, a także oczyszcza nerki i dobrze działa na układ moczowy. Kolendra natomiast pomaga obniżyć poziom glukozy w organizmie oraz cholesterolu, a także pobudza apetyt. Warto spożywać te zioła każdego dnia, w różnej formie. Szczególnie zaleca się stosować dodatki ziołowe do zdrowych, świeżo wyciskanych soków warzywnych. Aby zachować wszyskie zbawienne dla naszego zdrowia składniki. Pietruszka i kolendra idealnie pasują do soku z buraków.
Kolendra i pietruszka posiadają silne właściwości chelatujące czyli wiążące metale ciężkie. Regularne picie soków z tychże ziół oczyszcza organizm z zatrucia metalami ciężkimi takimi jak: aluminium, arsen, rtęć, ołów, nikiel i uran. Jeśli więc jesteśmy wystawieni na styczność z tymi pierwiastkami warto by było wzbogacać swoją dietę o te właśnie soki.
Niektóre symptomy zatrucia metalami ciężkimi:
- chroniczne zmęczenie
- problemu trawienne
- depresja, niepokoje
- bóle mięśni i stawów
- podkrążone oczy
- kłopoty ze snem
Pietruszka i kolendra doskonale wpływają na pracę jelit, a poprzez to wzmacniają ogólną odporność organizmu. Co w konsekwencji przekłada się na zmniejszenie ryzyka zachorowania na wiele przewlekłych chorób.
Zioła te są moczopędne a więc doskonale oczyszczają nerki, i obniżają ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej. Szczególnie u osób z wysokim poziomem cukru we krwi.
Przepisy na soki dla wyciskarki Kuvings - wszystkie składniki wyciskamy według kolejności podanej w przepisie:
1. Sok oczyszczający z metali ciężkich
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek kolędry
- 2 łodyki selera naciowego
- 1/4 cytryny
Sok ten jest bardzo skoncentrowany. Aby efekt oczyszczający był najlepszy sok pijemy przez maksymalnie 14 dni z dużą ilością wody (ok 3 litry dziennie).
UWAGA! Soki tego typu potrafią mieć tak silne działanie że mogą się pojawić bóle głowy lub nudności. Także pijemy na własną odpowiedzialność.
2. Kolendra z ogórkiem
- 1 ogórek szklarniowy organiczny lub kilka mniejszych gruntowych obranych ze skórki
- 1 rzymska sałata
- 1/2 cytryny
- 1/2 pęczka kolendry
- 1 łodyga selera naciowego
- 1cm imbiru
- 1 szczypta chili (opcjonalnie)
Po wyciśnięciu wszytkich składników w wyciskarce można do szklanki soku dodać łyżkę mielonego lnu. Polecam!
3. Zielona esencja
- 1 liść jarmużu
- 1 pęczek pietruszki lub kolendry (albo mix wedle gustu)
- 1 garść szpinaku
- 2 cm imbiru
- 1 pęczek pietruszki lub kolendry (albo mix wedle gustu)
- 2 jabłka
4. Silna odporność
- 2 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek pietruszki lub kolendry (albo mix wedle gustu)
- 2 jabłka
- 6 średnich marchwi
5. Sok wielowarzywny
- 3 łodygi selera naciowego
- 1/2 ogórka szklarniowego lub gruntowy obrany ze skórki
- 1 pęczek pietruszki lub kolendry (albo mix wedle gustu)
- 1 zielona papryka
- 1 garść szpinaku
- 3 średniej wielkości pomidory
- 2 marchewki
Doskonale smakuje ze szczyptą grubo mielonej soli morskiej.
6. Na złagodzenie zapalenia stawów
- 1 pęczek pietruszki lub kolendry (albo mix wedle gustu)
- 1 jabłko
- 4 szparagi najlepiej zielone
- 1 główka brokuła
- 3 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
Do gotowego soku dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Smacznego.
7. Zielony napój
- 1 pęczek pietruszki lub kolendry (albo mix wedle gustu)
- 1 garść szpinaku.
- 2 jabłka
- 3 łodygi selera
- 1 ogórek
- 2cm imbiru
- 1/2 cytryny
- 1 limonka
8. Z buraczkiem
- 1 pęczek pietruszki lub kolendry (albo mix wedle gustu)
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 średni burak
- 1/2 ogórka
- 1 cytryna
9. Z arbuzem
- 1 pęczek pietruszki lub kolendry (albo mix wedle gustu)
- Arbuza do woli ile tylko mamy ochotę
Pietruszkę przepuszczamy przez wyciskarkę Kuvings a następnie arbuza.
10. Z avocado
- 1 pęczek pietruszki lub kolendry (albo mix wedle gustu)
- 1 avocado bez skórki
- 1 ogórek
- 1 garść szpinaku
- 2cm imbiru
- 1/2 cytryny
- 1 pomarańcza obrana ze skórki
- 2 jabłka
Zapraszamy do sokowania!
Damian Damian
Dzięki - muszę stronę zapisać do ulubionych bo dużo przydatnej wiedzy ładnie podanej w jednym miejscu pozdrawiam!
Karlos
chętnie wypiję, ale nie wiem ile soku z tego będzie. Proszę dopisać czy to szklanka czy litr :)
Iga
Świetne recepty na soki..dziękuję bardzo. Właśnie kupiłam wyciskarkę i szukam inspiracji. Jeszcze raz dziękuję za twoją pracę. Pozdrawiam